Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ, Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ

πηγη http://www.imlemesou.org


Σύμφωνα με τις νηστείες της Ορθοδοξίας, κρεοφαγία υπάρχει τις μισές μέρες του έτους. Οι νηστείες, είναι τοποθετημένες μέσα στο έτος, με τρόπο που ταιριάζει εποχιακά στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων. `Έτσι, έχουμε 1ον: την περίοδο της μεγάλης τεσσαρακοστής, που είναι η μεγαλύτερη και αυστηρότερη νηστεία του έτους, την Άνοιξη, που είναι η εποχή των χορταρικών. 2ον: Περί τα μέσα Ιουνίου, στο μεταίχμιο μεταξύ Άνοιξης και καλοκαιριού, τα χορταρικά έχουν λιγοστέψει, και τα φρούτα δεν έχουν βγει ακόμα. `Έχουμε τότε τη νηστεία των Αγ. Αποστόλων που επιτρέπει το ψάρι. 3ον: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, εποχή που τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά βρίσκονται στην καλύτερη τους περίοδο, έχουμε τη νηστεία της Παναγίας. Τέλος, το φθινόπωρο που δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουμε τη νηστεία των Χριστουγέννων που κατά το μεγαλύτερο μέρος της επιτρέπεται το ψάρι. Η Ορθοδοξία είναι εναρμονισμένη με τη φύση με τρόπο που υπογραμμίζει η μια την άλλη.



Σύγχρονες έρευνες απέδειξαν ότι η κρεοφαγία είναι οικολογικά επιζήμια. Αυτό το ήξεραν από αιώνες οι Χριστιανοί Πατέρες που καθιέρωσαν τις νηστείες στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο. Δεν ήταν όμως οι αυστηροί και απόκοσμοι χαρακτήρες που θα πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν όλο τον κόσμο να σταματήσει εντελώς το κρέας. Ήταν προσγειωμένοι άνθρωποι. Ψημένοι στην καθημερινή πρακτική της ζωής. Ήξεραν από υγιεινή διατροφή, και από αγροτική ζωή. Έτσι τοποθέτησαν τις νηστείες με πρακτικό τρόπο να ταιριάζουν με τις εποχές. Με τις νηστείες είναι επίσης εναρμονισμένο το εορτολόγιο της εκκλησίας. Ακολουθεί και αυτό τη φύση. Πρώτα-πρώτα το εορτολόγιο ακολουθεί τη φυσική σειρά των εορταζομένων γεγονότων. Δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα της αρμονίας με τη φύση που χαρακτηρίζει την Εκκλησία είναι τέσσερις γιορτές που σηματοδοτούν την περίοδο δυο εγκυμοσύνων. Στις 9 Δεκεμβρίου, εορτάζεται η σύλληψη της Αγ. Άννης, μητέρας της Θεοτόκου. Ακριβώς εννέα μήνες αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η γέννηση της Θεοτόκου. Στις 25 Μαρτίου γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Ακριβώς εννέα μήνες αργότερα, στις 25 Δεκεμβρίου η Θεοτόκος γεννά τον Ιησού. Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε με ακρίβεια ημέρας μια κανονικότατη περίοδο φυσιολογικής εγκυμοσύνης.



Αν αφήσουμε για λίγο κατά μέρος τα παράπονα μας από τα λάθη που κάνουν κάποιοι σημερινοί ιθύνοντες, με τα οποία δυσφημούν την Ορθοδοξία, και εξετάσουμε την ίδια την Ορθοδοξία ανεπηρέαστοι, τότε θα δούμε ότι είναι στην πραγματικότητα μια εξευγενισμένη μορφή φυσιολατρίας. Δηλαδή, δεν θεοποιεί τη φύση, αλλά της δίνει τη σωστή θέση στην καρδιά και στην καθημερινή πρακτική της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζοντας, ευχαριστώντας και δοξολογώντας τον Δημιουργό της.



Φρίξος Χρίστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: